Ilmestynyt:
09 / 2013
Sivumäärä:
304
Koko:
145 x 210 mm
Kuvittanut:
Emmi Kyytsönen
 

Granta 1: Ruoka

Sisällys

Riikka Ala-Harja, Nälkä

Roberto Bolaño, Everstin poika

Pirjo Hassinen, Äyriäisbuffet

Kazuo Ishiguro, Herkkusuu

Juha Itkonen, Torstai

Karin Johannisson, Tapaus Ellen West

Ryszard Kapuściński, Jouluaatto Ugandassa

Nicole Krauss, Kivet ja artisokat

Meri Kuusisto, Amerikkalainen

Doris Lessing, Kanat ja kananmunat

Rosa Liksom, Isän 50-vuotisjuhlat

Miki Liukkonen, Marokon jälkeen

Mo Yan, Viinamaa

Leena Parkkinen, Turska

Georges Perec , Suuntaa-antava luettelo

Taiye Selasi, Afrikkalaistyttöjen seksielämä

Anu Silfverberg, Ylimääräiset kilot

Miina Supinen, Luovan myrskyn ruokalista

Philip Teir, Mansikka 1979

Olga Tokarczuk, Säilykkeitä elämän varalle (mahanpuruiksi)

Antti Tuuri, Leipä

Merja Virolainen, Runoja

 

Lue numeron pääkirjoitus:

Kirjallinen keittiö

Trimalchion pitojen ihmeelliset ateriat, Leopold Bloomin nauttimat virtsanmakua tihkuvat munuaiset, Jukolan veljesten ahmimat Viertolan härät. Kirjallisuus on ruokaa pullollaan, mutta aiheena se on kaikkea muuta kuin loppuun kaluttu. Ruoka tuntuu löytävän tiensä mitä erilaisimpiin kaunokirjallisiin teksteihin – toki siksikin, että myös fiktiivisten henkilöiden täytyy syödä elääkseen. Samalla ruoka heijastaa elämäntilanteita niin heidän kuin meidänkin kohdallamme: syömme suruumme, näännymme huolten painamina. Ruoka on tapa kertoa. Ruokaan ja syömiseen liittyvä metaforiikka on myös loputon: mitä kaikkea oikeastaan näemme ravintona, millä kaikella voi ruokkia?

Ruoka on elinkeino, sen tuottaminen herättää intohimoja. Ruoasta voi tulla pakkomielle tai korvike, ruoka voi olla tabu ja ruoasta voi Kafkan Nälkätaiteilijan tapaan kieltäytyä. Ruoka voi olla taidetta – niin keittiössä kuin näyttelytiloissa.

Valitsimme ruoan teemaksi tähän Suomen Grantan ensimmäiseen numeroon. Tuloksena on herkullinen ja yllättävä kattaus: Kohtaamme Roberto Bolañon novellissa nälkäisiä zombeja ja teemme Ryszard Kapuścińskin johdolla kalaostoksia Idi Aminin Ugandassa. Merja Virolaisen ruokarunot herättävät henkiin kuninkaallisen Ranskan hovielämän, Anu Silfverbergin novellissa ylimääräisistä kiloista tulee taidetta, ja Taiye Selasin matkassa pääsemme vierailulle suuren ghanalaistalon keittiöön. Miina Supinen kertoo kummallisista kirjoituslounaistaan, Antti Tuuri täydellisestä juurileipäreseptistään.

Cambridgessa vuonna 1889 perustettu Granta-aikakauskirja on yksi kansainvälisesti vaikutusvaltaisimmista kirjallisuusjulkaisuista. Grantassa on ilmestynyt tekstejä maailman tunnetuimmilta kirjailijoilta A. A. Milnesta Chimamanda Ngozi Adichieen, Sylvia Plathista Ian McEwaniin. Grantan tekstit voivat olla novelleja ja runoja, esseitä tai reportaaseja, mutta keskiössä on aina tarinan voima – usko tarinan ”ylivertaiseen kykyyn kuvata, valaista ja tehdä todeksi”.

Tässä hengessä tehdään myös Suomen Granta. Se haluaa vastata hyvien tarinoiden nälkään ja maustaa kirjallisuuskeskustelua. Samalla se on osa kansainvälistä verkostoa, jossa Grantan laitokset eri maissa ravitsevat toisiaan: julkaisemme toistemme tekstejä käännöksinä edistääksemme kirjallisuuden liikkumista maasta ja kielestä toiseen.

Aleksi Pöyry