Ilmestynyt:
02 / 2015
Sivumäärä:
240
Koko:
145 x 210 mm
 

Granta 4: Seksi

Sisällys

Aina Bergroth, Enkeleitä

Chris Dennis, Näin sinun tulee tehdä

Mark Doty, Mistä ei voi kirjoittaa

Antti Holma, Jeesus ja Joey

Timo Hännikäinen, Haluttavien valta

Antonella Lattanzi, Liima

Victor LaValle, Sivustaseuraaja

Tommi Liimatta, Nelikulmainen lasi

Sayaka Murata, Siisti liitto

Erkka Mykkänen,

18yo_Amber_Lane_Gets_Load_to_Face.mov

Chinelo Okparanta, Amerikka

Eeva Rohas, Raivo

Andrés Felipe Solano, Siannahka

Tiitu Takalo, Seksin perusteet

Henriikka Tavi, Miten mukavaa saada orkidea

Jeanette Winterson, Kaikki mitä tiedän Gertrude Steinista

 

Lue numeron pääkirjoitus:

 

Komediasta tragediaan

”Seksuaalisuus on aina komediaa”, kirjoittaa amerikkalaisrunoilija Mark Doty tässä Grantan numerossa. Sukupuolentutkija Judith Butler on esittänyt saman väitteen heteroseksuaalisuudesta, mutta Doty laajentaa ajatuksen koskemaan seksuaalisuutta sen kaikissa muodoissa.

Ajatuksen ytimessä on räikeä epäsuhta odotusten ja todellisuuden välillä. Aina kun nimeämme ihmisen osaksi tiettyä ryhmää, kohdistamme häneen samalla odotuksia – mitä kuuluu heteronaiseuteen, mitä homomieheyteen? Kyse on väistämättä pelkistä stereotyypeistä, roolimalleista joita yksikään meistä ei todellisuudessa pysty täyttämään – kuka edes haluaisi? Silti meidän on vaikea määritellä itseämme tai suhdettamme toisiin ilman, että tekisimme sen näitä rooleja ja odotuksia vasten. Komedia kumpuaa siitä, ettemme rimpuilustamme huolimatta pääse vapaaksi sukupuoliroolien noidankehästä. ”Miksen voi olla juuri se homo, jona muut minua pitävät?” kysyy Doty ja kiteyttää seksuaalisuuden paradoksin.

Seksuaalisuudesta puhumisessa on kyse määritelmistä ja luonnehdinnoista, jotka osuvat aina hieman sivuun kohteestaan. Näin ollen oiva väline aiheen käsittelyyn on kaunokirjallisuus. Grantassa seksiä, sukupuolta ja seksuaalisuutta lähestytään samastuttavien tarinoiden ja yksilöllisten kokemusten kautta. Seksuaalisuus näyttäytyy loputtoman monimuotoisena, seksiä löytyy yllättävistä paikoista. Antti Holman novellissa helsinkiläinen käsikirjoittaja imeytyy täysin amerikkalaisten youtubereiden auringonpaisteiseen maailmaan, ja Sayaka Murata kertoo japanilaisesta pariskunnasta, joka solmii seksittömän avioliiton. Erkka Mykkäsen novellissa puhuvat stand up -koomikko ja pornovideoiden kuvaaja, Jeanette Winterson käsittelee Gertrude Steinin ja Alice B. Toklasin välistä suhdetta.

Jos seksuaalisuudessa voi olla kyse komediasta, ei tragediakaan ole koskaan kaukana – etenkään silloin, kun ihmisen seksuaalisuus törmää yhteisön asettamiin rajoituksiin. Ääriesimerkki tästä tulee esiin Chinelo Okparantan novellissa, joka kuvaa kahden naisen välistä suhdetta Nigeriassa – maassa, jossa homoseksuaalisuus on lailla kielletty. Timo Hännikäinen puolestaan käsittelee esseessään sitä, miten yhteiskunta raaistuu, kun seksuaalinen haluttavuus asetetaan ihmiselämän korkeimmaksi päämääräksi.

Numeron päättää alussa lainaamani Mark Dotyn muistelma (suom. Sari Karhulahti), jonka otsikko on ”Mistä ei voi kirjoittaa”. Grantan kiehtovat ja moniääniset tekstit osoittavat, että seksistä, sukupuolesta ja seksuaalisuudesta ainakin voi – ja kannattaa.

Aleksi Pöyry