Mikä Granta?

Suomen Granta on uuden kirjallisuuden areena. Kahdesti vuodessa ilmestyvässä aikakauskirjassa julkaistaan novelleja ja runoja, esseitä ja reportaaseja kotimaisilta ja ulkomaisilta kirjailijoilta. Granta tarjoaa lukijoilleen uusia ja yllättäviä lukuelämyksiä. Se uskoo tarinan ylivertaiseen kykyyn kuvata, valaista ja tehdä todeksi.

Suomen Granta on osa kansainvälistä verkostoa, joka rakentuu perinteikkään brittiläisen Granta-aikakauskirjan ympärille. Grantan ulkomaisia laitoksia ilmestyy tällä hetkellä Brasiliassa, Bulgariassa, Espanjassa, Israelissa, Italiassa, Japanissa, Kiinassa, Norjassa, Portugalissa, Ruotsissa ja Turkissa.

Grantan perustivat Cambridgen yliopiston opiskelijat vuonna 1889. Grantassa julkaistiin monien aikanaan tuntemattomien, mutta myöhemmin maailmanmaineeseen nousseiden kirjailijoiden varhaista tuotantoa. Näistä mainittakoon A. A. Milne, Ted Hughes ja Sylvia Plath. Nykymuodossaan Granta on ilmestynyt vuodesta 1979 ja siinä on julkaistu maailman tunnetuimpien kirjailijoiden tekstejä lukuisista eri aihepiireistä. Grantassa ovat julkaisseet muiden muassa Doris Lessing, Ian McEwan, Margaret Atwood, Joyce Carol Oates, J. M. Coetzee, Alan Hollinghurst, Annie Proulx, Zadie Smith, Saul Bellow, Milan Kundera ja Gabriel García Marquez.

Suomen Granta toimitetaan ja sen sisällöstä päätetään Suomessa. Puolet sisällöstä on kotimaista ja puolet Grantan kansainvälisistä laitoksista valittua ja suomennettua aineistoa.